donderdag 26 januari 2012

Toad in the hole met roasted-onion gravy volgens Delia Smith

Bron: BBC Food Recepies
Gewoon in het Engels...

Ingredients
6 good-quality pork sausages - about 400g
1 tbsp groundnut or other flavourless oil

For the batter
75g plain flour
1 large egg
75ml plain milk
salt and freshly milled black pepper

For the onion gravy
225g onions, peeled and sliced
2 tsp groundnut or other flavourless oil
1 level tsp golden caster sugar
2 tsp Worcestershire sauce
1 level tsp mustard powder
425ml vegetable stock
2 rounded tsp plain flour
salt and freshly milled black pepper

Preparation method

Preheat the oven to 220C
Begin by making the batter, and to do this sieve the flour into a large bowl, holding the sieve up high to give the flour a good airing. Now, with the back of a spoon, make a well in the centre, break the egg into it and add some salt and pepper. Now, measure the milk and 2fl oz/55ml water in a measuring jug, then, using an electric hand whisk on a slow speed, begin to whisk the egg into the flour - as you whisk, the flour around the edges will slowly be incorporated. Then add the liquid gradually, stopping to scrape the flour into the mixture. Whisk until the batter is smooth. Now the batter is ready for use, and although it's been rumoured that batter left to stand is better, I have never found this, so just make it whenever it's convenient.

Now place the sliced onions in a bowl, add one teaspoon of the oil and the sugar and toss the onions around to get the lightest coating, then spread them on the baking tray. Next arrange the sausages in the roasting tin, then place the onions on a high shelf in the oven, with the sausages on a lower shelf, and set a timer for 10 minutes. When the timer goes off, remove the sausages from the oven but leave the onions in for a further 4-5 minutes - they need to be nicely blackened round the edges. When they are ready, remove them and leave to one side.

Now place the roasting tin containing the sausages over direct heat turned to medium and, if the sausages haven't released much fat, add the tablespoon of oil. When the tin is really hot and the oil is beginning to shimmer - it must be searing hot - quickly pour the batter in all around the sausages. Immediately return the roasting tin to the oven, this time on the highest shelf, and cook the whole thing for 30 minutes.

Now for the gravy. First add the Worcestershire sauce and mustard powder to the stock, then add the onions from the baking tray to a medium-sized pan. Now add the second teaspoon of oil, then, using a wooden spoon, stir in the plain flour. Stir all this together over a medium heat and then switch to a whisk, then gradually add the stock to the pan, whisking all the time, until it's all in. Then bring it up to simmering point and gently simmer for 5 minutes. Taste to check the seasoning, then pour into a warmed serving jug.

When the toad is ready, it should be puffed brown and crisp and the centre should look cooked and not too squidgy. Serve it immediately with the gravy, and it's absolutely wonderful with mashed potato.

Gegratineerde pasta met rode biet volgens Monique

Ingrediënten voor 4 personen:
ca. 1 kg rode bieten (je kan ook al gekookte kopen!)
zout en peper
400 g pappardelle (lintpasta)
1 klein bakje crème fraiche
2 el olijfolie
nootmuskaat
100 g pecorino

Was de bieten en kook ze ca. 1 uur in water met wat zout (als gekookt dan hoeft het natuurlijk niet meer).
Kook ondertussen de pappardelle volgens de aanwijzing op de verpakking in water met wat zout.
Giet de pasta af, meng hem met de crème fraiche en breng op smaak met zout en peper.
Giet de bieten af en spoel ze af onder stromend water en pel de schil van de bieten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 graden / hetelucht: 175 graden / gas: stand3).
Snijd de bieten in stukken en meng ze met de olijfolie.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe de bieten met de pasta in een ovenschaal en rasp er de pecorino overheen.
Gratineer de schotel ca. 15 minuten in de oven en serveer direct.

Pizzabodem

Dank je wel Monique!

Ingrediënten voor 2 pizza’s:

400 gr bloem
1 zakje gedroogde gist
zout en peper
1 tl suiker
olijfolie

Meng de bloem met de gist, 1 tl zout en de suiker.
Meng 2 el olijfolie erdoorheen tot het de structuur van broodkruim heeft.
Vroeg 200ml lauw water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats ca. 1 uur rijzen.
Kneed het deeg kort door en vorm er 2 bollen van. Rol de bollen deeg uit op 2 met bakpapier beklede bakplaten en laat het deeg nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de over voor (elektrisch: 250 graden / hete lucht: 225 graden / gas: stand 5).
Beleg de pizza’s en bak ze ca. 15 minuten in de oven.

woensdag 25 januari 2012

Gebraden kalkoenfilet volgens Aneta

Voor 4-6 personen

1 kg kalkoenfilet
580 ml ​​(1 blikje) ananas
2 paprika's
1 zoete ui
1 bosje lente-uitjes
2 teentjes knoflook
1/2 kopje sojasaus
1/2 kopje water
2 eetlepels boter
2 theelepels kerriepoeder
zout en peper

Pel de knoflook en snijd hem in kleine stukjes. Giet de ananasringen af, bewaar het sap en meng het met sojasaus, knoflook en kerrie.
Spoel het vlees, laat goed uitlekken en doe in een grote kom. Schenk het marinade er over heen, laat het ​​een uur staan, maar draai het om paar keer in die tijd. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de uien en snijd ze. Leg de kalkoenfilet in een ovenschal, voeg zoete ui toe. Plaats in de oven gedurende 50 minuten. Na 20 min giet de marinade en 1/2 kopje water over vlees.
Bak ananas goudbruin, daarna in blokjes gesneden rode paprika samen met de bos-uitjes. Serveer met kalkoen en rijst.

Genieten!

***kipfilet is ook prima!

vrijdag 20 januari 2012

Gebakken rijst

Voor 4 personen:

250 g rijst
2 cm verse gember
1 ui
1 prei
4 eieren
200 g plakjes ham
100 g erwten
1 eetlepel olie
Zout en peper
20 g boter

Kook rijst in een rijstkoker of op je eigen manier.
Schil en rasp een stukje verse gember, ui en witte gedeelte van prei. Klop de eieren in een kom in een omelet. Bak deze omelet dun in een beboterde pan. Snijd de omelet en ham in reepjes. Blancheer de erwten.
Zet een eetlepel olijfolie in een wok en voeg gember, ui en prei. Laat stoven op een matig vuur voor 5 minuten. Voeg de omelet en ham in reepjes en erwten. Kook alles samen voor 5 minuten.
Aan het einde voeg de rijst toe, meng alles goed. Voeg zout en peper toe. Serveer warm.

maandag 16 januari 2012

Linzen met spek volgens Janneke Vreugdenhil

Ik kan er echt niets aan doen, ik vind Janneke echt een fantastische kok...Darom zoveel van haar recepten hier. Dank je wel Janneke!!!
Deze is echt zalig!

Bron: nrc.tv 7 januari 2010
Voor 4 personen:

1 eetlepel olijfolie
150 gram rookspek, in blokjes of reepjes (ik gebruik een dubbele)
1 ui
1 teen knoflook
1 flinke winterwortel (ik gebruik meestal 2)
2 stengels bleekselderij (ik gebruik een hele bleekselderij)
6 jeneverbessen
3 takjes verse tijm
1 laurierblad
1 glas droge witte wijn
200 gram Puy linzen (of Dupuislinzen uit de natuurvoedingswinkel) (ik gebruik heel vaak mungbonen, ook erg lekker)
een flinke schep crème fraîche

Zet een braadpan op laag vuur, voeg de olijfolie en spekjes toe en laat deze zachtjes een paar minuten bakken.

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de wortel, maak de bleekselderij schoon en snijd beide groenten klein. Kneus de jeneverbessen door er met het platte lemmet van een mes op te drukken.

Draai het vuur iets hoger en voeg de ui, knoflook, wortel, selderij, tijm, laurier en jeneverbessen toe aan het spek. Fruit een minuut of 5 tot alles een kleurtje heeft.

Schenk de wijn in de pan en laat even bruisen tot hij bijna is verdampt. Voeg nu de linzen en 400 ml water toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de linzen tot ze beetgaar zijn. Dat kan 30 tot 45 minuten duren.

Haal als de linzen gaar zijn het deksel van de pan. Als er veel vocht over is, laat dat dan op hoog vuur grotendeels verdampen. Schep de creme fraiche door de linzen. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Tip: Deze linzen zijn lekker met knapperig stokbrood en bijvoorbeeld een kaasplateau met een salade toe. Maar je kunt het gerecht ook uitbreiden door meer groente en/of sausijsjes mee te stoven.

Tiramisu zonder eieren


Ingrediënten

1/2l vanillevla
2 pakken langevingers
1 mok super sterke expresso
2 doosjes mascarpone
1 flesje rumaroma
10 lep amaretto liqeur
5 lep cacao

Materialen
grote vierkante ovenschaal

Bereiden
1. Meng mascarpone met vanille vla (tot dat het een egale masa wordt) en roer rumaroma erdoor
2. Maak expresso en voeg er amaretto toe
3. Doop de langevingers van allebij kanten in de koffie en leg ze in de schaal
4. Als de bodem bedekt is, smeer de mengsel van mascarpone en vanille vla erop (mach niet te liquid zijn)
5. Herhaal de activiteit
6. Leg de Tiramisu in de koelkast voor min 6 uur
7. Net voor servering bestrooi met de cacao

KLAAR!!!

donderdag 12 januari 2012

Ayurvedische linzensoep

200g gele spliterwten
200g rode linzen
1,6 liter bouillon
2-3 middelgrote wortels, snijd ze in plakken
2 eetlepels vers geschilde en fijngesneden gember
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels boter of Ghee
8 lente-uitjes, in dunne plakjes
45g gouden rozijnen (niet meer, anders wordt soep te zoet)
140 ml tomatenpuree (2 kleine kannetjes)
1 kan kokosmelk
1 handvol verse koriander, fijngehakt
Zout naar smaak
gekookte bruine rijst, voor het serveren (optioneel)

Spoel de spliterwten en linzen grondig af.
Plaats ze in een extra grote soeppan, schenk het water erover en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de wortel en 1 / 4 van de gember toe. Deksel er op en laat ongeveer 30 minuten, of tot de spliterwten zacht zijn, koken. In de tussentijd, in een kleine droge koekenpan of steelpan, frituur de kerriepoeder op laag vuur totdat het heel geurig wordt. Wees wel voorzichtig, je wil niet dat de kerriepoeder verbrandt. Zet even opzij.

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur, voeg de helft van de groene uien, de rest van de gember en rozijnen. Bak twee minuten voortdurend roerend, voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut of twee. Voeg de geroosterde kerriepoeder bij het tomatenpuree mengsel, goed mengen en voeg dit aan de sudderende soep samen met de kokosmelk en zout. Laat de soep zonder deksel gedurende 20 minuten sudderen. De textuur moet verdikken, maar je kunt spelen met de consistentie door het toevoegen van meer water. Je kan het ook langer koken voor een dikkere consistentie. Ik vind hoe dikker hoe lekkerder ;-).

Als je wilt, kan je warme soep over gekookte bruine rijst schenken. Over de pasta kan ook.

Aan het einde bestrooi soep royaal met koriander en de resterende groene uien.

woensdag 11 januari 2012

Rode Bieten van mama

Voor 4 personen:

1kg rode bieten
1 flinke lepel crème fraîche
1 lepel boter
1 lepel bloem
citroensap
zout en peper.

Bieten kook je in hun schil tot dat ze zacht worden. Je laat ze afkoelen en vervolgens kan je ze makkelijk zonder het mes afpellen. Je rasp ze op een medium rasp en bak je ze in een beetje boter. Daarna voeg je zout, peper en crème fraîche toe. Aan het einde paar druppeltjes citroensap naar smaak.

Zalig met gehaktballen en aardappels of het liefst alle soorten grutten zoals gierst of boekweit.

(Bieten kan je makkelijks invriezen)

dinsdag 10 januari 2012

Tarte Tatin met prei en peren volgens Weronika

5 harde peren
2-3 preien in schijfjes gesneden (witte gedeelte)
3 teentjes knoflook, fijngehakt
80 g boter
theelepel (gedroogde) tijm
balsamico azijn,
zout, suiker, vers gemalen peper
500 g diepvries bladerdeeg
grof zout, verse tijm, scherpe blauwe kaas
Handje walnoten, in stukjes gehakt

Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de kernen. Bak de peren in boter. Breng ze op smaak met zout, suiker en bestrooi met peper en azijn.

Bak prei, knoflook en tijm in een aparte pan, voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de peren helften in een ronde bakvorm. Strak tegen elkaar en met het snijvlak naar boven. De preien er boven op. Vervolgens bedek alles met het deeg en vouw de randen naar binnen. Maak paar gaatjes met een vorg in het deeg.

Bestrooi het deeg met grof zout. Schuif de bakvorm in de oven (180 graden C)voor ongeveer 20 minuten, tot dat het deeg mooi bruin is.

Vervolgens laat het even afkoelen.

Dek de bakvorm met een grotere schotel en zet het op zijn kop. Verwijder de bovenste bakvorm.

Serveer warm, bestrooid met gehakte verse kruiden, verkruimelde blauwe kaas en walnogen.

maandag 9 januari 2012

Aardappels volgens mijn schoonma

Dank je wel Liesbet! Ze zijn echt heerlijk!

1,5 kilo vastkokende aardappels
1 el bloem
1 el zeezoutkorrels
6 el olijfolie
kook de aardappels in water en zout in 20 minuten gaar
giet ze af en laat ze nog 2 minuten met de deksel op de pan staan

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de aardappels in een ovenschaal.
Schep ze goed om met de bloem en het zout.
Schep de aardappels om met de olie en laat ze in de oven in 30 minuten goudbruin en krokant worden

Jamie's kipfilets met een filmpje van Janneke

Voor 2 personen:

30 g Parmezaanse kaas
2 takjes verse tijm
2 kipfilets zonder vel, liefst vrije uitloop of biologisch
zwarte peper uit de molen
1 citroen
6 plakjes prosciutto (rauwe ham)
olijfolie

Rasp de Parmezaanse kaas. Stroop de tijmblaadjes van de takjes. Kerf de onderkant van de kipfilets met een klein mesje voorzichtig kruislings in. Strooi er wat peper op (zout is niet nodig omdat de ham al behoorlijk zout is).

Scheur een stuk vershoudfolie af en besprenkel dat met olijfolie. Leg de kipfilets er naast elkaar op een stuk en strooi er het grootste deel van de tijmblaadjes over. Rasp er wat citroenschil op en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas.

Leg 3 plakjes ham op elke filet, zodanig dat ze elkaar een heel klein beetje overlappen. Sprenkel er nog een klein beetje olijfolie over en bestrooi ze met het laatste restje tijmblaadjes.

Leg een stuk vershoudfolie over de filets en geef er een paar flinke klappen op met de onderkant van een pan, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn.

Zet een koekenpan op matig vuur. Haal het folie van de filets en leg ze heel voorzichtig met de prosciutto naar onderen in de pan. Sprenkel er wat olijfolie op.

Bak ze 3 – 4 minuten aan elke kant, keer ze halverwege om en geef de hamkant nog 30 seconden extra om lekker krokant te worden.

Serveer de kipfilets in hun geheel of snijd ze in dikke plakken en leg die op een bord. Serveer er wat partjes citroen bij en sprenkel er een flinke scheut olijfolie over. Lekker met aardappelpuree en groene groenten of met een simpele salade.

dinsdag 3 januari 2012

Preistamppot met pesto en walnoten

Deze heeft Sjaane voor mij gemaakt. Bron AH/recepten (aangepast).

Voor 2 personen:

1/2 zakje walnoten
100 g cheddar, Grana Padano of een oude/belegen kaas
2-3 eetlepels boter
2 preien, in ringen
3-4 aardappels voor puree + wat warme melk (50-100ml) zout, peper en nootmuskaat
1 eetlepel groene pesto

Aardappelpuree:

Als je aardappels na het koken hebt fijngestampt, is het tijd om de puree op smaak te brengen. Dit kun je doen met warme melk, boter, nootmuskaat en peper en zout. Voeg de melk en boter toe aan de puree. Roer alles er goed door heen. Voeg ten slotte peper, zout en nootmuskaat toe. Versgeraspte nootmuskaat is het lekkerst.


Walnoten grof hakken. Kaas raspen. In pan 1 lepel boter verhitten, prei ca. 4 minuten op hoog vuur al omscheppend bakken. Puree bereiden. Prei, kaas, walnoten en pesto erdoor scheppen. Met wat walnoten en kaas bord versieren.

***Met pasta ipv puree is het ook erg lekker

maandag 2 januari 2012

Kippenbouten met spek en pruimen

Voor 2 personen

2 (bio)kippenbouten
100g spek
50g gedroogde pruimen
2 lepels pijnboompitten, alvast geroosterd
50g boter
4 takjes rozemarijn
2 lepels geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
(zee)zout en peper

80 gram pasta per persoon ( het liefst pijpjes)

Verwarm de oven op 200 graden C.
Bak spek met een lepel olie. In een beboterde schaal leg je 3 takjes rozemarijn en daar boven op de pruimen. Bestrooi de kippenbouten met een beetje zout en peper, leg deze boven op de pruimen en bedekt ze met het spek. Bestrooi alles met de laatste stukjes rozemarijn, klontjes boter, kaas en pijnboompitten. Bak ca. 60 min in de oven.

Kook intussen de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Als kip klaar is, neem de kippenbouten uit de schaal en doe er de uitgelekte pasta in.  Vervolgens moet je het spek en pruimen in stukjes snijden. Schep alles goed om, zodat het geurige braadvocht aan de pasta gaat hangen.

Serveer de pasta met de kippenbouten erbovenop. Lekker met de botersla.

***Ook lekker met eendenbouten ipv kip.

Quiche met geitenkaas en courgettes


Quiche bodem  volgens mijn recept.

Voor de vulling
3 eieren
2 courgettes, in ringen gesneden en even voorgebakken
200ml crème fraîche
200g zachte geitenkaas zonder schil (chevre)
Nootmuskaat
Zout en peper



 
Je meng eerst eieren, crème fraîche, kruiden naar smaak en de kaas bij elkaar en als dat mooi bij elkaar een massa vormt voeg je de voorgebakken ringen courgettes toe. Vervolgens giet je het over de bodem. Je laat deze quiche 40 min op 180 graden bakken.

Hartige cheesecake

Voor de bodem:
200 g van (zoute) Tucs
50 mg boter

Tucs verkruimelen en vervolgens met gesmolten boter mengen. Als dat klaar is druk je het op de bodem van je cake vorm en voor +/- 30 min in de koelkast.

Voor de vulling
3 eieren
200ml crème fresh
200g zachte geitenkaas zonder schil (chevre)
200g philadelphia kaas (kan met kruiden zijn!)
gedroogde tomaten

Je meng eerst eieren, crème fresh en de kazen en als dat mooi bij elkaar een massa vormt voeg je klein gesneden gedroogde tomaten er door heen, vervolgens giet je het over de bodem. Je legt een aluminiumfolie boven je vorm en laat je het 40 min op 170 graden bakken. Als het klaar is laat je het afkoelen en snijd je het in 3x3cm kleine vierkantjes en je leg of een stukje parma ham of stukje gerookte zalm boven op. Ideaal bij de borrel!

Quiche met broccoli en blauwe kaas

Quiche bodem volgens mijn recept

Vulling:
150g blauwe kaas, in blokjes
1 broccoli, in kleine roosjes even voorgekookt
200ml crème fraîche
3 eieren
zout en peper

Oven op 180 graden C.
Broccoli op de quiche bodem leggen en daar boven op de mengsel van eieren, crème fraîche, zout&peper en blauwe kaas schenken. 40 minuten in de oven.

Quiche zonder bodem met camembert en courgettes in een houten doosje van camembert

Franse titel klinkt veeeeeeel mooier:
Quiches sans pâte au camembert et aux courgettes dans leur boîte

(Aangepast) recept volgens Pascale Weeks
Hier het filmpje in het Frans

Voor 2 personen
1 courgette  
1 camembert in een houten doosje
30 ml crème fraîche    
 
2 eieren
Nootmuskaat
Zout en versgemalen peper 

1 eetlepel olijfolie 
2 cirkels van bakpapier 20 cm in diameter
      

Nodig: 2 houten doosjes (deksel en bodem) van camembert

Begin met het voorverwarmen van de oven voor op 210°C.
 

Rasp de courgette. 
Giet de olijfolie in een koekenpan en bak geraspte courgette gedurende 1 minuut. Laat uitlekken op een keukenpapier.

Breek de eieren in een kom en meng met de crème fraîche. Voeg zout, peper en vers geraspte nootmuskaat toe. Vervolgens roer de courgettes er doorheen.
Snij de kaas in kleine blokjes.

Plaats een cirkel van bakpapier in elke doos camembert en druk met je handen erop. Giet de quiche in de doosjes tot een hoogte van 1,5 cm. Voeg de blokjes van de camembert, en herhaal dit voor elke doosje.
Bak 20 minuten.

Serveer quiche in het doosje op een boord. Lekker met een bos van cherry tomaten. 

Quiche met witlof en brie



Quiche bodem volgens mijn recept.

Vulling
4-5 witlof (afhankelijk van de grootte), in 4 gesneden
1 driehoek brie in dunne plakjes gesneden
100 ml crème fraîche
2 eieren
2 lepels honing
verse tijm
zout en peper
lepel olijfolie


Oven op 180 graden C.
In vieren gesneden witlof bak je even in olie in een pan tot dat ze mooi bruin worden. Beetje zout en peper naar smaak en aan het einde een lepel honing zodat witlof mooi karameliseert. 
Deze witlof leg je mooi op de quiche bodem, vervolgens geklopte eieren en crème fraîche bovenop. Zout en peper en plakjes kaas. Hierboven wat takjes tijm en alsnog een beetje honing en voor 35-40 min in de oven. Super lekker met een gewone sla.

Quiche met tomaten en basilicum

 Quiche bodem volgens mijn recept.

Vulling:
250g cherrytomaatjes, gehalveerd
1 ui, klein gesneden
1 teentje knoflook, fijn gesneden
3 lepels olijfolie
2 lepels balsamico azijn
Handje verse blaadjes basilicum, fijn gesneden
zout en peper
60g zachte geitenkaas

Verwarm de oven tot 180 graden C
Meng de tomaatjes met ui, knoflook, olijfolie en balsamico azijn en vervolgens zet in de koelkast voor 30 min. Na die tijd giet ontstaande vocht af en kook het in in een bakpan tot dat je ongeveer 2 lepels siroop hebt. Meng het opnieuw met de tomaten. Voeg basilicum, zout en peper toe. Dit mengsel leg je op de quichbodem  en zet je in de oven voor 35 minuten. Vervolgens kruimel je de kaas boven al gebruinde quiche en bak je het nog 5 minuten.


***Als je geen kaas lust, of wil je net iets anders kan je de optie "geitenkaas" schrappen en in plaats daar van op de bodem, net voordat je de tomaten legt, dunne laag mosterd opsmeren.

***Parmaham met beiden opties is ook niet verkeerd. Deze zou ik ook net 5 min voor het einde opleggen.

Quiche met krab en garnalen

Dit recept heeft Anath op de blog van Maaike van Kessel gevonden.
 Quiche bodem volgens mijn recept.

Vulling:
1 klontje boter
3 bosuitjes, in dunne ringen
1 rode peper, zaadjes eruit en fijngesneden
250 g middelgrote, rauwe garnalen
170 g krabvlees uit blik
200 ml slagroom
3 grote eierdooiers
3 el verse, fijngehakte koriander
rasp van 1 limoen

Verwarm de oven voor op 180°C.
Fruit de bosui en peper 2-3 minuten op matig vuur in een klontje boter. Voeg de garnalen toe en bak ze 2 minuten mee. Haal de pan van het vuur. Schep de krab erdoor en breng op smaak met wat peper en zout.
Meng de slagroom met de eierdooiers, koriander en limoenrasp. Schep het garnalen-krabmengsel in de taartbodem en schenk het roommengsel erover. Bij een grote vorm heeft de vulling ongeveer 30-40 minuten nodig om te stollen. Laat voor het serveren 10 minuten rusten.

Quiche met prei en gorgonzola

Quiche bodem volgens mijn recept.

Vulling:
1-1.2 kg prei
150g gorgonzola kaas
2 eieren
300ml crème fraîche
noot muskaat
zout en peper

Oven op 200 graden.
Prei moet eerst in ringen en daarna ±3min voorgekookt worden. Daarna moet je hem goed laten uitlekken. Gorgonzola moet ik kleine blokjes gesneden worden en vervolgens gemengd met de crème fraîche en een ei. Naar smaak voeg je noot muskaat, zout en peper toe. Als de prei droog is leg je hem op de quiche bodem en daarna schenk je de kaas-crème mengsel bovenop. 40 minuten bakken.

Quiche bodem

Een standaard quiche bodem die ik altijd voor alle soorten quiche gebruik:

250g bloem
125 g roomboter
1 ei
snufje zout

Alles goed mixen en voor 30 min in de koelkast leggen. Na die tijd lekker uitrollen en in een quichevorm neerleggen. Voordat je de vulling oplegt prik paar gaatjes met een vork. Je hoeft deze bodem niet voor te bakken.