woensdag 22 februari 2012

Linzensoep met geraspte kokos en gember

Zelf bedacht en oooh zo lekker

1-2 bataten, in grote blokken
1 kleine bio pompoen met de schiel ook in grote blokken
1 hele bleekselderij in plakjes
1 blik kokosmelk
200g gele spliterwten
200g rode linzen
3cm vers geschilde en fijngesneden/geraspte gember
1.6l groentebouillon
Flink handvol geraspte kokos
2-3 lepels kerripoeder
Lepel ghee/boter

Spoel de spliterwten en linzen grondig af. Plaats ze in een extra grote soeppan, schenk het water erover en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de pompoen en bataat toe.
Smelt beetje ghee in een pan op middelhoog vuur, voeg de gesneden bleekselderij toe en de gember en geraspte kokos. Bak twee minuten voortdurend roerend, voeg de kerriepoeder bij het mengsel, goed mengen en voeg dit aan de sudderende soep samen met de kokosmelk. Laat de soep zonder deksel gedurende 20 minuten sudderen.

zaterdag 18 februari 2012

Panna Cotta

Een van de makkelijkste en zaligste toetjes ter wereld
Er komen ongeveer 8 porties van dit recept (± 180 ml)

1 liter slagroom
150g honing
6 blaadjes gelatine (dat wil zeggen, de helft van op de verpakking aanbevolen hoeveelheid maar als je een "staande panna cotta" wil moet je de hoeveelheid verdubbelen)
binnenkant van 1 stokje vanille
frambozensaus: 1 bakje frambozen + paar druppels rode wijn

Verwarm de room en honing, voeg de binnenkant van vanillestokje.
Zodra room begint te koken voeg de gelatine toe en blijf de hele tijd  te roeren. Als de gelatine helemaal opgelost is giet de room in kleine kommen, glazen, wat je maar hebt...
Zet in de koelkast voor min. 6 uur.
Vlak voor het opdienen versier panna cotta met de frambozensaus.
Saus (zie hieronder) is meestal vrij zuur, maar het past heel goed bij deze zoete panna cotta!

Een frambozensaus is gewoon een doosje (diepvries) frambozen gepureerd samen met paar druppels rode wijn.

Aardappeltortilla

Voor 6-8 personen

1,5 kg aardappels
beetje roomboter
400 g gesneden jonge, goed smeltbare kaas 

3 dikke sneetjes ham of 300g gewone plakjes
2 eieren
100  room
100 ml (volle) melk
Zout en peper

  
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in plakjes niet te dun, zet ze in kokend gezouten water gedurende 10 minuten totdat ze net zacht zijn. Giet ze af en zet ze opzij.
Leg een laagje aardappels op de bodem van een beboterde ovenschaal. Op elke verdieping van de aardappels plaats paar plakjes kaas en een plakje ham en zo verder tot alle ingrediënten op zijn. Vergeet niet en beetje peper tussen elke laag van de aardappels. 
In een kom, meng geklopte eieren met melk en room, zout en peper en giet het mengsel in de pan over de aardappels. Zet de schaal op 180 ° C en bak ongeveer 20 minuten.

Eindelijk ... Wacht tot het afkoelen voordat je hem uit de pan haalt.

Pasta met citroen, paddenstoelen en tijm

Voor 4 personen:

250g (kastanje) champignons of andere wilde paddenstoelen
80 ml extra vierge olijfolie
1,5 tlp keukenzout 

1 klein teentje knoflook, geperst
Schil en sap van 1 (bio) citroen 

Blaadjes van 4 takjes verse tijm
350g pasta
1 bosje verse peterselie, fijngehakt
2-3 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas 

Vers gemalen peper

Snijd de champignons fijn, zet in een grote kom met de olie, zout, geperste knoflook, citroensap en geraspte citroenschil, en prachtig geurende tijm bladeren.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Bewaar een beetje van het kookvocht. Zet snel de uitgelekte pasta in de kom met het champignonmengsel. Meng alles goed samen en voeg dan de gehakte peterselie, geraspte kaas en peper naar smaak toe.

Pasta met citroen en peterselie

Voor 2 personen

200 g pasta
4 el olijfolie
150g ham
grote bos peterselie, grof gehakt
geraspte citroenschil van 1 kleine citroen
1,5 el citroensap
Goede handvol geraspte Parmezaanse kaas
Zout en peper naar smaak.
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve de pasta.
Kook de pasta beetgaar laat hem uitlekken. Giet hem vervolgens terug in de pan en voeg de ham mengsel erbij en roer goed. Zout en peper naar smaak en voeg meer olijfolie indien nodig.

Spaghetti alla Carbonara

Voor 4 personen:

1 eetlepel olijfolie of boter
250g pancetta of dik gesneden spek, in blokjes gesneden
1-2 teentjes knoflook, gehakt
3-4 hele (bio) eieren
120g geraspte Parmezaanse of pecorino kaas
 350 g spaghetti pasta
 Zout en zwarte peper naar smaak


Zet een grote pan gezouten water aan de kook.
Terwijl het water komt aan de kook, verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de bacon of pancetta toe en bak langzaam tot ze krokant zijn. Voeg de knoflook toe en kook nog een minuut. Schakel het vuur uit en zet de pancetta en knoflook in een grote kom. 
In een kleine kom, klop de eieren en meng ongeveer met de helft van de kaas.
Zodra het water kookt, voeg de pasta, en kook zonder deksel. Als de pasta al dente is,  verplaatst hem (al uitgelekt natuurlijk) naar de schaal met het spek en knoflook. Het is de hitte van de pasta die de eieren voldoende zal verwarmen en een romige saus creëren. Meng alles snel. Voeg zout naar smaak toe. 
Serveer snel met de rest van de Parmezaanse kaas en versgemalen zwarte peper.

vrijdag 17 februari 2012

Mirelle's Vacherin

Bron: Mireille Guiliano french women dont get fat (mijn bibel mbt eten en eetgewoontes)

If you can't find Vacherin or it's out of season, a Reblochon or any cow's milk cheese from Jura or elsewhere that is on the soft side will do. It's important to take the cheese out of the fridge a good half hour before preparing this dish.

For one:
Heat a drizzle of olive oil and a sliver of butter in a frying pan and add a cored, peeled and sliced apple that you've sprinkled with cumin and cinnamon. Cook over medium heat for a few minutes. Add a teaspoon of honey and cook a few minutes more to obtain the beginnings of caramelized juice. Place on a dish. Add a tablespoon of the cheese. Season with freshly ground pepper and serve immediately with a few spinach leaves all around the edges. It's yummy with a toasted slice of seven grain bread.

dinsdag 14 februari 2012

Lamsvlees met saffraan

Recept van Janneke Vreugdenhil, bron NRCNext 13-02-2012

Ingrediënten
olijfolie
3 middelgrote uien, fijngesnipperd
1 (lams- of kippenbouillon)bouillonblokje
2 teentjes knoflook, gepeld
een plukje saffraan
¼ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel gemberpoeder
1½ theelepel gemalen zwarte peper
600- 750 gram lamsstoofvlees met bot, in grote dobbelstenen
een paar takjes koriander

Schenk een royale plens olie in een zware braadpan of een tajine. Voeg de uien toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Zet op middelhoog vuur en laat de uien 5 – 8 minuten fruiten tot ze goudblond zijn. Doe de knoflooktenen in een vijzel, voeg een snufje zout toe en wrijf tot een fijne pasta. Schenk er een half glas water op en roer even los. Voeg de saffraandraadjes, de geelwortel, gember en peper toe en roer nog een keer om. Schenk dit saffraanmengsel over in een diep bord en wentel het vlees erdoor. Voeg het vlees toe aan de uien in de pan. Schep om en schenk er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Bind de takjes koriander tot een bosje en leg dit in de pan tussen het vlees. Breng alles aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat 1,5 – 2 uur stoven, tot het vlees door en door gaar is. Check tussendoor regelmatig of de tajine niet te droog wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe en schep het vlees telkens even om. Vis de koriander eruit en proef of er nog zout bij moet. Serveer met platbrood.

zondag 12 februari 2012

Paksoi met kip en pinda's


Lang geleden heeft Ania dit voor me gemaakt, toen moest ik het met de chopsticks eten. Ik maak het best regelmatig, soort nostalgie...
En sinds Ania in China woont, weet ik dat het puur Chinees is ;)

Voor 2-3 personen:
200 g (bio) kipfilet in reepjes
50 ml sesamolie
50 ml sojasaus
2 handjes gepelde pinda's
3 bosuitjes in ringen
3 teentjes knoflook, in kleine stukjes
50-100 ml sweet chili saus
1 krop paksoi in reepjes
100 g rijst
peper naar smaak
Chopsticks ;)

Marineer de kip in sesamolie, sojasaus en peper 2 uur voor het koken.
Kook de rijst hoe je gewent bent. Ik ben, net als Nigella, getrouwd met mijn rijstkoker...
Na 2 uur de tijd bak de pinda's in een droge pan goudbruin, leg opzij.
Bak de kip, bosuitjes en knoflook in een wok. Als de kip klaar is voeg de sweet chili saus toe en paksoi, wok even totdat het slinkt. Aan het einde voeg de pinda's toe. Serveer met de rijst en natuurlijk met de chopsticks. 


Ania, veel liefs! We missen jou!

Blueberry muffins


Anathie, dank je!


Doosje diepvries blauwe bessen, half ontdooid)

Natte ingrediënten:
2 grote eieren
120 ml melk
120 ml zonnebloem of arachideolie
 Mix deze ingrediënten met de hand en vork

Droge ingrediënten:
280 g bloem
225 g suiker
15 g bakpoeder
5 g zout
Meng deze ingredienten

Natte en droge ingrediënten vlug mengen, klontjes zijn niet erg! Wel alles goed door elkaar mengen.
Met een paar slagen de blauwe bessen er door heen mengen.

Vul 12 muffin vormpjes met het beslag. Tot de rand, want dan krijg je mooie muffintops.
Als je wil, kan je nog een crumble overheen doen (met kaneel). Hier doe ik maar wat: boter, meel en suiker. Eerst met de hand mengen en daarna over het deeg verkruimelen.

20-30 min op 175 graden. Heerlijk!

Gevulde salade

Ook receptenruil, deze keer via Mirjam R

Hoeveelheden zijn naar eigen inzicht.
Ingrediënten:
Sla (bijvoorbeeld veldsla, ijsbergsla of kropsla)
Paprika
Tomaat
Augurk
Olijven
Kappertjes
Fetakaas
Pijnboompitten
Kipfilet (bio)
Pasta (penne)
Voorbereidingen:
- Kook de pasta.
- Rooster de pijmboompitten in een pan.
- Snij de kipfilet en kruid deze (zout, -cayenne- peper, uienpoeder, knoflook, paprikapoeder).
-Bak de kipfilet in de pan. Als je het lekker vindt, kan je de paprika meebakken.
Meng alle ingrediënten door elkaar. Zelf gebruiken wij eigenlijk nooit een dressing, omdat er smaak aan zit van de kipfilet. Eventueel kan je een lepel mayonaise aanmaken met een lepel water.

Havervlok Bollen

Recept van Magda W, ook via receptenruil

500 gram      havervlokken (grof)
250 gram      krenten en / of  rozijnen
100 gram      walnoten (pecannoten)
4 eetlepels    cacaopoeder kan ook
4 eetlepels    notenpasta (pindakaas kan ook)
3 kuiltjes zout

Hak de noten in stukjes
Maak de notenpasta aan met wat water
Stop alles in een schaal en vermeng het met water tot er een brei ontstaat.
Laat het een half uur staan.
Smeer de ovenplaat in met olie.
Maak met een pollepel bolletjes en leg die op de bakplaat.
Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden en laat 40 minuten bakken.

Rodekoolschotel van Jeanette

Komende tijd aantal recepten die ik via receptenruil gekregen heb.
Deze heb ik via Bert en Jeanette H gekregen :D

(4 personen)

500g rundergehakt.
1 grote ui
1 grote pot rodekool
2 zoetzure appels
aardappelpuree voor 4 personen
1 zakje geraspte pikante kaas.

Bereidingswijze

Gehakt met wat peper en zout roerbakken.
Uien snipperen en goudgeel meebakken.
Gehaktmengsel in een grote ovenschaal verdelen.
Pot rodekool openen voordat je deze verdeelt over het gehakt.
Appeltjes schillen en in schijfjes verdelen.
Aardappelpuree er over en bestrooien met de geraspte kaas.
In voorverwarmde oven op 175˚ 45 minuten. (heteluchtoven)

Weinig werk/ snel/ goedkoop/ erg lekker!!!

dinsdag 7 februari 2012

Pasta met garnalen en pittige tomatensaus

Voor 2 personen
160g pasta
2 lente-uitjes
2 takjes koriander
1 pot gepelde tomaten
250 gram gepelde garnalen
1 onbespoten citroen
1/2 chili pepertje
4 teentjes knoflook
50g geraspte pecorinokaas
50g geroosterde pijnboompitjes
zout/peper/suiker

Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de pasta af. Snijd in de tussentijd de lente-ui in ringetjes. Hak de koriander fijn.
Fruit in een pan de teentjes knoflook en in de stukjes gebroken rood pepertje in de olie en laat ze aan alle kanten mooi goudbruin worden. Haal de knoflooktenen eruit. Voeg de in stukjes gehakte gepelde tomaten, het zout, de suiker toe. Laar 15 min sudderen. Plet de tomaten fijn met een vork. Proef of je wat meer zout/suiker/peper nodig hebt. Voeg vervolgens de garnalen toe en laat 5 minuten meepruttelen. Voeg naar smaak paar druppels citroensap toe.
Gekookte pasta in de pan met de kokende saus doen. Vermeng de pasta en saus goed door. Het vuur uitdraaien en pecorinokaas erbij doen. Rasp er wat citroenschil overheen en strooi de gehakte koriander, de lente-uiringetjes en geroosterde pijnboompitjes over de borden.

zondag 5 februari 2012

Kippenbouten met rode ui en appel

Receptebron: www.ah.nl/recepten echter door mij aangepast
Voor 2 personen:


flinke scheut olijfolie
2 (biologische) kippenbouten
2 rode uien, in vieren
3 el grove mosterd
1 appel


Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit olie in de braadpan. Bestrooi de kip met peper en zout en bak in 6 min. rondom bruin. Voeg de ui, mosterd en 50 ml water toe en bak 1 min. mee. Doe de deksel op de pan en bak de kip in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Snijd de ongeschilde appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Schep de kip halverwege de oventijd om en voeg dan de appel toe.
Lekker met boontjes en gebakken aardappels. Ik vind het ook super lekker om soms kip met gewone, zoute chips te serveren - jeugd nostalgie :)
Echt een aanrader!

zaterdag 4 februari 2012

Pasta express met garnalen en zalm

Deze komt van Basia
Simpel en heerlijk! Voor 2 personen:

160g pasta
200g verse zalm
100g garnalen
2 prei, alleen witte gedeelte in ringen gesneden
125ml crème fraîche
paar druppels citroensap
zout en (witte) peper

Kook de pasta. Bak garnalen en stukjes zalm, voeg prei toe en bak nog eventjes. Vervolgens voeg je crème fraîche, citroensap zout en peper. Dat allemaal meng je met pasta en klaar!