vrijdag 30 maart 2012

Klassiek gekookte mosselen

Bron: http://www.mosselen.nl/mosselrecepten (aangepast)

Voor 2 personen:
2 kg mosselen
1 prei
1 zoete ui
paar takjes bladselderij
1 laurierblaadj
1 glas droge witte wijn

Spoel de mosselen af. loop ze even na en verwijder eventuele
kapotte mosselen. Snijd de prei en de ui in dunne ringen. Snijd de
bladselderij(blaadjes) grof. Doe deze met de groenten, de laurier
en de wijn in een grote pan.

Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en
breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook.
Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen
koken. licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of
schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat
op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog
drukken. De mosselen zijn gaar, serveer ze direct. lekker met frietjes of brood!

woensdag 28 maart 2012

Vis en aardappel met limoenboter en papillot

Bron: Karolina/Delicious magazine (beetje aangepast)

4 personen
1 kleine vastkokende aardappel
4 witte visfilets (elk 180 g) maar zalm is ook lekker
handjevol koriander

Limoenboter:
50 g zachte boter
geraspte schil van 1/2 biolimoen
1 el limoensap
1/2 tl zeezout

Klop voor de boter in een kom alles door elkaar. De boter zal niet al het limoensap opnemen, maar het maakt niet uit.

Verhiet de oven tot 200 graden. Breng een kleine pan met water aan de kook. Schil de aardappel en snijd hem in flinterdunne plakjes. Blancheer ze 1-1.5 min. in het kokende water tot bijna gaar maar nog stevig. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken.

Leg een vierkant stuk van 30x30 cm bakpaier klaar en schik een kwart van de aardappelplakjes als een bodempje voor de vis in het midden. Leg er een stuk visfilet op, bestrooi met zout en zwarte peper en leg er een stukje limoenboter op. Maak een papillot:

http://drkikker.blogspot.com/2012/03/kipfilet-en-papillote-met-paddestoelen.html

en daarna nog 3.

Leg de papillots op de bakplaat en bak de vis afhankelijk va de dikte van de filets: 14-18 min. net gaar. Leg de papillots op de 4 borden. Open ze aan de bovenaknt en bestrooi de vis met korinader.

maandag 26 maart 2012

Linzensalade

Voor 6 personen:

500 g groene linzen
3 tomaten
1 rode ui
1 venkelknol
7 eetlepels olijfolie
4 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel Provençaalse kruiden
1 bosje basilicum
zout
Vers gemalen peper

Spoel de linzen en bak ze in de pan geduurende 5 minuten met de Provençaalse kruiden en 2 eetlepels olijfolie. Meng goed. Giet 1 liter water en kook op hoog vuur gedurende 25 minuten.

Meng olie, azijn, zout en peper in een kom. Snijd de tomaten, venkel en de ui in kleine stukjes.

Wanneer linzen gaar zijn, giet ze af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze in de kom met de venkel en tomaten en roer. Bestrooi met gehakte basilicum en serveer.

Oppasen:
Linzen moeten niet uit elkaar vallen, dus al dente.

Ook lekker met een plakje gerookte zalm.

Variëer met de kruiden bijvoorbeeld door het vervangen van de Provençaalse kruiden met het kerriepoeder en basilicum met verse koriander.

Dag later nog lekkerder!

Millefeuille met kaas en spek

Voor 2 personen:

2 schijven van bladerdeeg
4 vierkante sneetjes Brie of een andere Franse kaas
4 plakjes (bio)bacon (of gewoon 100 g biospekjes)
gehakte peterselie en bieslook
peper
1 eidooier

Verwarm de oven voor 220 graden. Klop de eidooier en besmeer het deeg daarmee. Snijd de becon in kleine stukjes.
Bedek elke deeg: bacon, plakjes kaas en peper. Verder bestrooi met kruiden.
Bak gedurende 10 minuten in een hete oven. Kaas moet niet te veel smelten.
Serveer meteen met wat salade.

donderdag 22 maart 2012

Gnocchi al pomodoro e mozzarella

Dat wil zeggen "aardappelknoedels" of gewoon gnocchi in tomaten-basilicum saus

Voor 2 hongerige personen
1 blik gepelde tomaten
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel balsamico azijn
3 tbsp verse basilicumblaadjes, fijngehakt
1 verpakking gnocchi
1 mozzarella, in plakjes
Handvol geraspte verse Parmezaanse/Pecorinokaas

1. Schenk tomaten uit een blik in een grote pan en hak los met een vork. Voeg knoflook, balsamico azijn en basilicum toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Langzaam breng aan de kook en laat met deksel erop gedurende 15 minuten koken.

2. Kook gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking en leg ze in een ovenschaal

3. Bedek gnocchi eerst met tomatensaus en boven op met mozzarella en bestrooi met parmezaanse kaas en nog meer gemalen zwarte peper.

4. Zet onder een hete grill gedurende 5-10 minuten tot de kaas borrelt.
Serveer warm.

woensdag 21 maart 2012

Lauwwarme pastasalade met tomatensalsa van Monique

Dank je wel Monique xxx
Ingrediënten voor 4 personen:

Half groenteboullionblokje
425 gr witte bonen (blik of pot)
500 gr tomaten
3 bosuitjes
200 gr feta
400 gr pasta (bijv. penne)
5 el witte wijnazijn
Zout en peper
4 el goede olijfolie
1 bosje basilicum

1. Breng voor de pasta ca. 3 l water met het boullionblokje aan de kook.
Spoel de bonen koud af en laat ze uitlekken.
Was de tomaten, snijd ze in vieren en snijd ze klein.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in fijne ringen.
Snijd de feta in blokjes.

2. Kook de pasta in het kokende water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Roer de azijn, zout en peper door elkaar en klop de olie erdoorheen.
Was de basilicum en schud hem droog.
Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes in reepjes.

4. Giet de pasta af en doe hem weer in de pan.
Meng direct met de tomaten, de bosuitjes, de bonen, de feta, de azijn met olie en de
basilicum. Breng de salade op smaak met zout en peper.

woensdag 14 maart 2012

Kip en papillote met spinazie, pesto en tomaatjes

Hier een filmpje hoe ie een papillote maakt:

http://drkikker.blogspot.com/2012/03/kipfilet-en-papillote-met-paddestoelen.html

2 (bio) kipfilets
2x flinke handvol verse spinazie
1 bakje cherry-tomaatjes, gehalveerd
scheut olijfolie
2 eetlepels pesto naar keus
1 handvol pijnboom pitten
sap van 1/2 citroen
2 laurierblaadjes
Zout en peper

Je maake zo'n papillote per persoon.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer je papillot met olijfolie en leg een handvol spinazie erop. Knijp wat citroensap erover. Leg je kipfilet erop en besmeer hem met pesto. Vervolgens leg je tomaatjes, een laurierblaadje en pijnboonpitten erop. Besprenkel alsnog met wat olijfolie, zout en peper. Maak je papillote dicht en zorg dat alle kanten goed dicht zitten, schuif hem vervolgens op je bakblik. Zet het bakblik voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens de papillote uit de oven en serveer het op een bord.

Net voordat een papillot gevouwen wordt:

Kipfilet en papillote met paddestoelen, boter, witte wijn en tijm

Ook Jamie, super snel, super lekker
Voor 2 personen

2 Kipfilets
1 Handvol gedroogd eekhoorntjesbrood
255 gram gemengde paddestoelen, gesnipperd.
1 groot wijnglas witte wijn
3 flinke klonten boter
1 handvol verse tijm
2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes

Hier het filmpje hoe je een "papillote" maakt:



Je maakt zo'n papillote per persoon.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng alle ingrediënten, inclusief de kip in een kom. Verdeel het mengsel in tweeën en zet vervolgens in je papillote, met al het vocht van je wijn. Maak daarna de laatste rand van papillote dicht en zorg dat alle kanten goed dicht zitten, schuif hem vervolgens op je bakblik. Zet het bakblik voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens de papillote uit de oven en serveer het op een bord.

Gamba’s met Spaanse peper,peterselie,gember en knoflook op ciabatta

Recept van Jamie, dankzij Neeltje
Voor 4 personen:

Olijfolie
stuk gember ter grootte van een duim
2 tenen knoflook
2 verse Spaanse pepers
16 hele steurgarnalen zonder staart
1 citroenen naar smaak
1 flinke handvol verse blad peterselie, grof gehakt
zeezout en zwarte peper uit de molen
p.p. 4 sneetjes ciabatta, geroosterd

Neem een grote koekenpan en doe daar ongeveer 4 eetlepels olijfolie,de gember,knoflook,pepertjes en garnalen in. Bak het mengsel zo’n 3 minuten, zet het vuur laag en pers er het sap van 1 citroen bij. Voeg peterselie toe en nog een paar scheuten olijfolie. Schep alles door elkaar en haal het van het vuur. Je zou nu een lekkere sappige saus moeten hebben. Breng het op smaak met peper en zout en serveer op ciabatta.

Jamie's varkenskarbonades met aardappels, pastinaak, peren en broodsaus

Bron: Jamie Oliver "The nacked chef is back" [ietsje aangepast]

Explosie van verschillende smaken, ik vond het ongelofelijk lekker!

Voor 4 personen:
4 vrij grote varkenskarbonades
1x citroenmarinade (zie onder)
3 pastinaken
3 peren
750g aardappels
1x broodsaus met munt (zie onder)
zout en zwarte peper

Citroenmarinade
2 flinke handen vol verse rosemarijn, gestampt
6 tenen knoflook, geplet
10 scheuten olijfolie
2 citroenen, gehalveerd, uitgeperst en de schil gekneusd
zwarte peper uit de molen
meng alles door elkaar en wrijf het in het vlees. Laat het vlees 1-6 uur erin marineren.

Broodsaus met munt
3 handen vol verse munt
1 handvol in stukjes gehakt wit bolletje met zachte korst
olijfolie
zout en peper
2 eetlepels mosterd
scheut rode-wijnazijn

Smeer en masseer de karbonades in met de citroenmarinade en laat 1-6 uur staan. Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de pastinaken en e peren en snijd ze in de lengte in vieren. Verwijder het klokhuis uit de peren en snijd de aardappels in stukken van ongeweer een halve centimeter dik. Dep ze droog met een stuk van de keukenrol en leg ze samen met de pastinaken, peren, karbonades en marinade in een braadslee. Schep om zodat alles wat van de marinade meekrijgt, strooi er zout en peper over en braad het geheel 45 minuten on de oven.
Terwijl het vlees en de groenten staan braden, heb je tijd om broodsaus met munt te maken. Het is heerlijk om het vlees daar helemaal mee in te smeren.

zaterdag 3 maart 2012

Zalm met crème fraîche

Dit recept heb ik via receptenruil van Elena gekregen. Zij beweert dat het een van de beste zalm recepten is! En na het uitproberen moet ik het bevestigen. Hij is werkelijk goddelijk!

125 gram zalmfilet per persoon.
125 ml crème fraîche voor 2 zalmfilets
100 gram geraspte jonge kaas
1 bosje verse bieslook
1 citroen
peper
zout
olijfolie

Dep de zalm droog.
Halveer de citroen en knijp deze over de zalmfilets uit.
Leg de zalmfilets 10 minuten in de koelkast.
Bestrooi de zalmfilets met peper en zout.
Leg de filets in een met olijfolie ingevette ovenschaal
Verdeel de crème fraîche over de zalmfilets (een vrij dikke laag ).
Knip de bieslook fijn over de met crème fraîche bedekte zalmfilets.
Bestrooi het geheel met kaas.
De filets gaan 20 minuten de oven in op 200 graden om mooi rosé te worden.

vrijdag 2 maart 2012

Gepofte zoete aardappel



Bron: Janneke Vreugdenhil, Comfort Food - een van de leukste kookboeken ever!

Voor 2 personen:
2 zoete aardappels
1 rode chilipeper
een handje verse koriander
75 gram zachte feta
extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappels schoon en prik ze rondom een paar keer in met een scherp mesje. Verpak ze in aluminiumfolie en pof ze in een uur tot 5 kwartier gaar in de oven.
Snijd intussen de chilipeper, met of zonder zaadjes, in ringetjes. Pluk de blaadjes van de takjes koriander en hak ze grof.
Leg de aardappels op een bord en vouw het folie open. Snijd de zoete aardappels in de lengte doormidden. Verkruimel de kaas boven de aardappels en bestrooi met peperringetjes en koriander. Filmpje van Janneke