dinsdag 15 mei 2012

Brownies met banaan

Bron: http://www.leerwiki.nl en Basia!

225 g basterdsuiker
50 g cacao
75 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren
2 el melk
125 g boter, gesmolten
1 banaan, in stukjes gesneden
Pecannoten voor de garnering

Verwarm de oven voor op 160 graden C en vet een bakblik in. Bedek de bodem met bakpapier.
Roer de suiker, bakmeel en cacao door elkaar.
Klop de eieren met de melk los en smelt de boter.
Mix het eimengsel vervolgens met het suikermengsel en giet de boter er dan bij.
Mix daarna alle ingrediënten (behalve de banaan) door elkaar.                                                    
Als het mengsel glad is, roer je er de stukjes banaan door.                                    
Verdeel het beslag over een bakvorm en bak de brownies in een half uur.

Zalm en papillote

Bron: Janneke Vreugdenhil NRC.Next 7 mei 2012

Voor 4 personen:
bosje dille, fijngehakt
rasp van 1 (onbespoten) citroen
80 – 100 g roomboter, op kamertemperatuur
1 dunne prei, in dunne ringetjes
1 kleine courgette, in dunne, halve plakjes
1 kleine venkelknol, in dunne, halve plakjes
4 stukken zalmfilet zonder huid, elk ongeveer 150 g
100 gram (grijze) garnalen
1 glas droge witte wijn
bakpapier

Hier link naar het filmpje hoe je een papillote maakt
  
Verwarm de oven op 160 graden. Knip 4 grote vellen bakpapier en spreid ze op het werkvlak. Prak de dille, citroenrasp en een snuf zout door de boter. Verdeel de groenten over de vellen; leg ze tegen de rechterkant van de denkbeeldige middenlijn. Bestrooi de zalm met zout en versgemalen peper en vlij op de groente. Verdeel de dilleboter over de vis en bestrooi met de garnalen. Sla nu eerst de lege helft van het bakpapier over de groenten en vis heen en vouw de uiteinden samen een paar keer om. Vouw dan een van de korte kanten een paar keer om. Schenk in elk pakketje een slokje witte wijn (of water, voor kinderen) voordat je de laatste kant omvouwt.
Leg de pakketjes op een ovenrooster en schuif ze ongeveer 15 minuten in de oven tot de vis en groenten net gaar zijn. Serveer met basmatirijst.

zaterdag 12 mei 2012

Bietencouscous met munt



Bron: Allerhande 4-2012

Voor 4 personen
300 g couscous (pak 500 g)
1 bio groentebouillontablet
1 schaal gekookte bieten (500 g)
1 citroen, schoongeboend
1 bakje verse munt (20 g), fijngesneden
1 beker witte kaasblokjes (200 g), uitgelekt
1 ui, gesnipperd
2 tl Italiaanse kruiden

Doe de couscous in een ruime schaal. Breng 600 ml water aan de kook met het bouillontablet. Voeg de bouillon toe aan de couscous. Roer door en laat 10 min. staan.
2. Schil ondertussen de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
3. Schep de bietjes, munt, kaas, ui, Italiaanse kruiden en het citroenrasp door de couscous. Breng op smaak met het citroensap en peper en zout. Serveer lauwwarm.

*** Advies van Anath: vervang Italiaanse kruiden met Ras-el-hanout

maandag 7 mei 2012

Gerookte zalm hash

Bron: http://simplyrecipes.com/

Voor 4 personen

2 eetlepels olijfolie
750 g krieltjes, gehalveerd en even voorgekookt
1 zoete ui, gesnipperd
400 g gerookte zalm, gescheurd in vlokjes
2 eetlepels zure room
2 theelepels mierikswortel
1 theelepel Dijon mosterd
2 eetlepels gehakte bieslook of lente-ui
1 eetlepel gehakte verse peterselie
zout en zwarte peper naar smaak
partjes citroen en extra zure room voor het serveren
4 spiegeleieren.

Verhit de olie in een grote koekenpan. Voeg de aardappelen en uien toe, roerbak ze in de olie totdat alles bruin aangebakken is. Je kan ook alles om 2-3 minuten draaien en dat alles voor ongeveer 15-20 minuten.

Terwijl de aardappelen in de pan gebakken worden, meng de zalm, zure room, mierikswortel, mosterd, bieslook en peterselie in een kom. Als de aardappelen klaar zijn, zet het vuur uit en voeg de zalm mengsel bij de aardappels. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat alles nog voor 5 minuen in de pan zitten, tot dat de zalm mengsel ook op temperatuur komt


Besprenkel met een beetje citroensap als je wilt, en serveer met een beetje extra zure room aan de zijkant. Helemaal af met spiegeleieren en wat sla.

zondag 6 mei 2012

Verse mayonaise

Bron: nrc.tv Janneke Vreugdenhil

Voor ongeveer 200 ml:
1 eidooier
2 theelepels citroensap
1 theelepel fijne (dijon)mosterd
zout en peper
2 dl arachideolie


Doe de eierdooier, azijn, mosterd en een snuf zout in een kom en zet deze op een vochtige theedoek. Op die manier verschuift ‘ie niet wanneer je met één hand olie toevoegt en met de andere klopt.
Roer met een ballongarde tot een glad mengsel. Voeg er druppel voor druppel de olie aan toe, terwijl je stevig blijft kloppen.
Vanaf het moment dat de saus yoghurtdik is, kan de olie er in een dun straaltje bij. Proef en maak op smaak met extra zout, citroensap en/of mosterd.
Als de mayonaise te dik is, of als je hem langer dan een dag wilt bewaren, roer er dan op het laatst een eetlepel heet water door.
Naar smaak kun je op dit basisrecept variëren door extra smaakmakers toe te voegen. Bijvoorbeeld: fijngehakte verse groene kruiden, knoflook, ansjovis, kappertjes, zoute citroen, chilipeper of noten. Of een scheut Pastis, een lepeltje harissa (rodepeperpasta) of een paar druppels truffelolie.