maandag 27 augustus 2012

Qui­che Lor­rai­ne

Quiche-bodem  doe je als eerst

1 dubbel bakje biospek (250g)
1/2 tl olie
5 eieren
100 ml volle melk
250 ml crème fraîche 
170 g gruyère (kaas) of jong belegen, geraspt 
nootmuskaat, geraspt

Bak het spek met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in kom de eieren met de melk, de crème fraîche en de kaas en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vervolgens giet je het mengsel over de bodem. Bak de quiche 30-40 minuten goudbruin.

Lekker warm en koud!

dinsdag 21 augustus 2012

Clafoutis met bananen en peren


Super snel en super lekker
Clafoutis kan je met alle soorten fruit voorbereiden, klassieke is met kersen maar deze is ook echt goed! 

3 bananen in plakjes

125g of 6 eetlepels suiker
1 pakje vanillesuiker
3-4 peren in grove stukken
3 eieren
100 g boter
125g of 6 eetlepels bloem
1 glas melk
peper (geen fout!)
een half zakje bakpoeder


Smelt de helft van de boter in een pan. Snijd de peren en bak ze
aan beide kanten goudbruin. Tijdens het frituren, bestrooi ze met peper. Peper geeft een scherpe en interessante sensatie op de tong. Snijd de bananen en gooi ze bij de peren.

Smelt de tweede helft van de boter. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder. Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren in het center, giet de melk en boter. Roer alles tot je een homogene massa.
Nu giet het beslag in de bakpan over het fruit. Strijk het oppervlak.
 

Het deeg moet gedurende 35 minuten in voorverwarmde oven bij 160 ° C.

Eet warm en varieer met het fruit! Veel plezier!!!

vrijdag 10 augustus 2012

Cerneaux - walnotentaarjes



Anneloes, dank je wel dat ik je familiegeheim kan delen :D

Vullling:

200 g gestampte walnoten (waarvan je er 25 hele walnoten uithaalt voor op het taartje)
150 g witte basterdsuiker
125 ml ongeklopte slagroom

Deeg:
400 g bloem (geen zelfrijzend)
225 g roomboter
150 g basterdsuiker
snufje zout
1 ei

Van het deeg maak je een grote baldeeg en die verdeel je in 50 kleine balletjes. 25 balletjes voor de bodem en 25 voor de deksel. Vet de vormpjes in met gesmolten boter en bedek de bodem en de rand met de 25 deelballetjes.
Je laat de 150 gram basterdsuiker langzaam in een pannetje smelten, do er een theelepeltje water in. Als de suiker gesmolten is, voeg je er de gestampte walnoten bij en de 125 ml slagroom. Zet het vuur hoog en blijf roeren. In het begin klontert het snel aan elkaar! Vervolgens die je de vulling erin en bedek je het vormpje met een balletje deeg en doe er een walnoot bovenop.

Baktijd: ongeveer 25 minuten op 180 graden.

woensdag 8 augustus 2012

Thaise groene curry boemboe

Bron: http://www.atelierdeschefs.co.uk

Voor 6 personen
1 hele sjalot
2 teentjes knoflook
30 g verse gember
1/2 stok van citroengras
2 hele liemoenblaadjes
2 groene lange chilipepers zonder pitjes
1/2 groene paprika
1/2 bosje verse koriander
2 limoentjes
25 ml olie
10 g gemalen koriander
20 g gemalen komijn

Met een filmpje van YouTube:


Linzencurry met kip


Bron: Allerhande 3 2011 en voor het eerst gemaakt voor mij door mijn lieve Diana.
Het is ech onwijs lekker!

Voor 4 personen

2 potten/blikken (blonde) linzen, uitgelekt of 350 gram ongekookte
1-2 blikken kokosmelk (a 200 ml)
3 el olie
1 ui, in halve ringen
300 g kipfilet, in reepjes
1 bakje boemboe groene curry (100 g), op mijn blog staat er ook een recept voor een verse boemboe: thaise groene curry boemboe 
2 zakken verse spinazie (a 300 g)
2 zakken naan knoflook-koriander brood 

Als je de linzen niet uit de pot gebruikt moet je ze eerst 20-25 minuten in 400 ml gezouten water koken. Vervolgens uitlekken en verder  met dit recept gaan.
Doe de linzen in een pan en voeg de kokosmelk toe. Breng tegen de kook aan. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 3 min. Voeg de kip toe en roerbak 3 min. mee. Voeg de boemboe en de linzen met de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de spinazie in delen toe tot de spinazie is geslonken. Schep de linzencurry in 4 grote kommen. Lekker met mininaans knoflook-koriander (Indiaas voorgebakken brood).

*** Kip kan je met een tofu-gehakt vervangen! Ook lekker!

dinsdag 7 augustus 2012

Tabouleh


Tabouleh, traditioneel Arabisch gerecht
Bron: Smulweb

Voor 3 - 4 personen als bijgerecht

200 gram couscous
4 trostomaten
3 bosuitjes,
verse munt (alleen blad)
verse bladpeterselie (alleen blad)
peper en zout
olijfolie
citroensap
1 bio bouillonblokje
1 pakje fetakaas (optioneel)

Kook de couscous met een bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. Roer de couscous los met een vork zodat er geen klonten in zitten.
Snijd de tomaten heel fijn, gebruik alleen de harde delen. Snijd de bosuitjes fijn. Neem een flinke hand munt en snijd deze heel fijn. Neem een klein handje bladpeterselie en snijd deze heel fijn. Meng de groente en kruiden door de couscous. Proef even of er voldoende groente en kruiden doorzitten. De munt en peterselie moeten wel te proeven zijn, maar geen van de smaken moet echt overheersen.
Breng nu de tabouleh op smaak met zout, versgemalen zwarte peper, een beetje extra vergine olijfolie en wat vers citroensap. Roer goed. Als het goed is, is je tabouleh nu lekker hartig, maar ook lekker fris door het citroensap. Door het vocht van de tomaat, citroensap en de olijfolie is de tabouleh ook niet droog. Optioneel verkruimel fetakaas erdoorheen.
Tabouleh is lekker bij allerlei gerechten, zoals lamskoteletten, stoofpotten met lamsvlees, kip of groenten.