zaterdag 23 februari 2013

Spinazie salade met gerookte kip

 
Voor 4 personen

120 g walnoten, gehakt
100 g spekjes
2 eetlepels rode-wijnazijn 

1 theelepel Dijon mosterd
3/4 theelepel zout
1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper 

50 ml olie 
300 g gerookt en gesneden (bio) kippenfilet
2 avocado's, gesneden
500 g spinazie, stengels verwijderd
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 zure appel, gesneden

eventueel wat Parmezaanse kaas
 

Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de walnoten goudbruin, ongeveer 8 minuten en laat ze afkoelen. Je kan ze ook gewoon in en bakpan roosteren. In een grote koekenpan, bak het spek tot het knapperig is. Laat het spek op keukenpapier uitlekken. 
Meng olie, azijn,  mosterd, zout en peper tot een vinaigrette. Vermeng de helft van vinaigrette met de kip en laat het voor 5 minuten absorberen. Voeg de walnoten, spek, spinazie, ui, appel, avocado's en de rest van de dressing toe en schep om. Je kan het aan het einde met wat Parmezaanse kaas bestrooien.

zondag 10 februari 2013

Risotto met gerookte zalm en feta


Voor 2 personen:  

125 g risotto rijst (ik meet altijd 2 bergvuisten p.p.) 
30 g ricotta 
2 eetlepels van blokjes feta
100g gerookte zalm in dunne reepjes
verse bieslook, fijngehakt (hoeveelheid naar smaak) 
1 ui, gesnipperd 
1 teentje knoflook, uitgeperst 
1 glas witte wijn 
1-2 (bio) bouillonblokjes voor 750 ml bouillon (groente of vis, naar smaak) 
25 g geraspte Parmezaanse kaas
1 scheutje olijfolie + een beetje boter voor bakken 

Bak de gesnipperde ui in een beetje olijfolie + boter. Voeg knoflook en rijst toe. Roer op een laag vuur tot de rijst enigszins doorschijnend wordt. Voeg dan de witte wijn toe en meng opnieuw totdat deze door rijst opgenomen wordt.
Schenk bouillon elke keer beetje bij beetje bij de rijst toe, wacht elke keer tot dat vloeistof helemaal geabsorbeerd wordt. Herhaal dit tot de rijst gaar is.  
Zet je borden voor even in de oven zodat zij lekker warm worden.Wanneer de rijst gaar is, haal hem van het vuur en voeg de geraspte Parmezaanse kaas en ricotta toe. Voeg een paar plakjes gerookte zalm toe en meng opnieuw.
Leg 1 eetlepel van blokjes feta per boord om een "bedje van feta" te creëren en schenk de risotto erop. Leg vervolgens plakjes gerookte zalm bovenop en tenslotte de gehakte bieslook.
 

Tot slot ... Het is belangrijk dat risotto en borden lekker warm zijn zodat je een smeuïge textuur verkrijgt. Serveer met een glas droge witte wijn (idealiter dezelfde als je voor koken gebruikt hebt).