maandag 25 maart 2013

Raw Food Brownies


Bron: Nadelunch.com

Voor 6-8 rauwe brownies
125 gram halve walnoten
50 gram cacao
een flinke snuf gemalen zeezout
ongeveer 200 gram of tussen de 8-12 stuks Medjool-dadels, ontpit
70 gram ongebakken amandelen, grofgehakt

Plaats de walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn.
Voeg de cacao en het zout toe aan de walnoten en meng een paar seconden op hoge snelheid.
Voeg nu per twee, drie de dadels toe aan het mengsel en laat de keukenmachine alles telkens goed mengen. Uiteindelijk moet zich een kruimelig, maar zeer kleverig, donkerbruin deeg vormen. Probeer het deeg vast te pakken. Als dat nog niet kan, voeg je telkens een nieuwe dadel toe totdat het deeg wel stevig is.
Verplaats het deeg naar een kom en meng met je handen de gehakte amandelen erdoor.
Kies een schaal uit en druk daar het deeg mooi in uit. Eventueel kun je de schaal eerst bekleden met bakpapier. Strooi een beetje rauwe cacao over de brownies en laat een aantal uren goed koud worden in de koelkast voordat je ze in stukken snijdt. Bewaar de brownies in de koelkast

Bananenbrood


Bron: Nadelunch.com

Dit brood is ongelofelijk lekker met een beetje boter en caffe latte - droom ontbijt

4 overrijpe bananen
60 milliliter melk (of een vervanger zoals speltmelk)
3 eetlepels honing
6 eetlepels extra vergine olijfolie
binnenkant van 1 vanille stokje
250 gram spelt- of tarwebloem
2 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel fijn zeezout
75 gram rozijnen
75 gram gehakte walnoten
25 gram gemengde zaden en pitten (zoals pompoen- en zonnebloempitten)

Bereidingstijd
10 minuten bereiden
45-60 minuten oventijd

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de bananen, melk, honing, olijfolie en het vanille-extract in de blender en mix drie, vier minuten op de hoogste stand tot een glad mengsel. Laat het een paar minuten rusten.
Weeg de bloem af en voeg het bakpoeder en het zout aan de bloem toe. Zeef daarna alles boven een beslagkom.
 Giet het bananenmengsel in de beslagkom en roer met een pollepel of pannenlikker tot alle bloem is opgenomen.
Voeg de rozijnen, walnoten en zaden en pitten toe aan de kom en roer alles goed door het beslag.
Vet een cakevorm in of gebruik een stuk bakpapier. Giet het beslag in de vorm en plaats het in het midden van de oven. Kijk na 45 minuten of het bananenbrood gaar is: mooi gerezen en met een bruine bovenkant. Zo niet, kijk dan weer na elke vijf minuten.
Laat het bananenbrood helemaal afkoelen voordat je het snijdt.

Rodebietenrisotto



Bron: Nadelunch.com (aangepast)

Voor 2 personen
3 rauwe rode bieten, ongeveer 500 gram
750 milliliter bouillon
1 ui, gehalveerd en in ringen
een scheut olie en wat boter
3 tenen knoflook, geperst
4 vuisten risottorijst
150 milliliter volle rode wijn
1 eetlepel tijm
zachte geitenkaas naar smaak

Dressing voor over de risotto
het sap en de rasp van 1 biologische citroen
1 eetlepel tijm
6 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de onderkant en bovenkant van de bietjes af. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water en droog ze met wat keukenpapier. Pak de bieten, ongeschild, in in aluminiumfolie en leg ze drie kwartier in de voorverwarmde oven.
Maak in de tussentijd de dressing: combineer alle ingrediënten en roer tot een sausje. Zet opzij.
Haal de bieten na drie kwartier uit de oven. Pak ze uit en schil ze. Snijd de geschilde bieten in dobbelsteentjes en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bietenblokjes nog een kwartier in de oven goed gaar worden.
Breng de bouillon aan de kook en hou warm. Voeg als de blokjes biet klaar zijn de helft ervan toe aan de bouillon en pureer met een staafmixer. Zet de andere helft van de bieten even opzij. Zeef de bietenbouillon, gooi de pulp weg en breng de bouillon wederom aan de kook. Hou de bouillon vanaf nu voortdurend tegen het kookpunt aan.
Verhit een flinke scheut olie met wat boter in een pan en bak de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg de tijm toe en roer even door.
Doe de risottorijst in de pan en roer. Als alle korreltjes glazig zien, voeg je de wijn toe en laat je die al roerend verdampen.
Zet het vuur laag en giet een soeplepel bouillon op de rijst. Net voordat de rijst dreigt droog te koken, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Blijf ondertussen voortdurend roeren. Proef regelmatig of de rijst gaar is. Als het zover is zet het vuur uit. Roer de andere helft van de bietendobbelsteentjes door de risotto en laat met de deksel op de pan een minuut of drie staan.
Garneer de risotto met de geitenkaas, tijmdressing en een draai versgemalen peper.

zondag 24 maart 2013

Gerstgranensoep met chorizo




1 eetlepel olijfolie
1 Spaanse chorizo, gesneden
3 wortels, in stukjes gesneden
2 ui, gesnipperd
zout en zwarte peper
1 tomatenpuree
1 liter bouillon
150 g gerstgranen
1 blik kikkererwten
1 bosje paksoi, grof gehakt


Verhit de olie in een pan. Voeg de worst en bak tot dat ze bruin is, af en toe roeren. Leg gebakken worst op een bord.
Voeg aan het vet uit de worst de wortels, ui, ¼ theelepel zout en ¼ theelepel peper toe. Bak al roerend, tot de groenten zacht beginnen te worden, 4 tot 5 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 tot 2 minuten mee.
Voeg de bouillon en gerstgranen toe en breng aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat de soep sudderen tot de granen net gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
Aan het einde roer worst, kikkererwten, paksoi, ½ theelepel zout en ½ theelepel peper er door heen. Kook nog 3 tot 5 minuten.

vrijdag 22 maart 2013

Dijon zalm koekjes met couscous


Voor 2 personen
  
160 g couscous
100-150 g olijven, gehalveerd 

handje verse munt, blaadjes verscheurd
2 eetlepels olijfolie 

zout en zwarte peper 
250 g zalmfilet zonder vel, in grove stukken
2 lente-uitjes, grof gehakt
1 a 2 eetlepels broodkruimels of paneermeel
1 eetlepel Dijon mosterd

zakje veldsla 
feta kaas in blokjes (optioneel)

Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng olijven, munt en veldsla met  1 eetlepel olijfolie, feta kaas optioneel (maar lekker!) en snufje zout en peper. 
Zet in de keukenmachine:  zalm, lente-uitjes, ½ theelepel zout en ¼ theelepel peper en hak grof. Aan het einde meng de paneermeel en de mosterd. Verdeel de massa in 4 platte balletjes/koekjes.
Verhit de rest van olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de koekjes ongeveer 2 minuten per kant. Serveer met de couscous en salade.

Gekruide stoofpot met rundvlees en bataat


Voor 4-6 personen

1 kg rundvlees, in blokjes gesneden
500 g bataat (zoete aardappelen), gesneden in halve plakken 1-1.5 cm dik  

1 blik gepelde tomaten
1 grote ui, gesnipperd
100 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
4 theelepels gemalen komijn
4 theelepels gemalen gember
2 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel cayennepeper
 zout 

1 doos couscous
1 blik kikkererwten, afgespoeld
300 g verse spinazie
2 handjes geroosterde amandelen, fijngehakt


Bak eerst de ui samen met de rundvlees, voeg bataat, abrikozen en de kruiden inclusief zout toe. Voeg de tomaten en hun sap uit het blik toe en 100 ml water. Zet onder de deksel op een lage vuur en kook 2,5-3 uur totdat vlees gaar is.
Bereid 10 minuten voor het serveren de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de kikkererwten in de stoofpot toe en kook het nog 2 tot 3 minuten. Als de vuur uit is roer er de spinazie doorheen. Serveer met de couscous en bestrooi met de amandelen.

 Om in te vriezen: zonder couscous en spinazie. Spinazie moet je altijd vers toe voegen.

zaterdag 9 maart 2013

Gebakken eieren met Chorizo ​​en aardappelen


Amerikaanse breakfast maar ik denk dat het voor ons een diner is ;-)

Voor 2 personen:
1/2 kg krieltjes of voorgebakken aardappeltjes
1 kleine chorizo worst, in plakjes
2 zoete uien fijngehakt
2 eetlepels olijfolie

1/2 Spaans pepertje, optioneel
Zout en versgemalen peper 

2 (bio) spiegel eieren
1 bakje cherry tomaatjes besprenkeld met wijnazijn 
2 snee goede brood
 
 
Als je verse krieltjes gebruikt, kookt ze even 15 minten in zijn geheel voor. Giet ze af en laat afkoelen, halveer.
Verhit ondertussen een (gietijzeren) koekenpan. Voeg de chorizo en bak zachtjes tot het gaar en lichtbruin is, ongeveer 8 minuten. Voeg de uien en Spaanse peper toe en bak al roerend, tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Schraap de chorizo ​​mengsel in een kom en veeg uit de pan.
Verhit de olie in de pan. Voeg de aardappelen, breng op smaak met zout en peper en bak op matig vuur, af en toe roerend, totdat ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 6 minuten. Meng met de aardappel-chorizo ​​mengsel. Warm nog eens op. Maak de spiegeleieren. 

Serveer met spiegel eieren, tomatensalade en een goede brood erbij.

Groente en gerstgranen soep


 3 eetlepels extra olijfolie
 2 stengels bleekselderij
1 zoete ui, in dunne plakjes gesneden
1 prei,
alleen witte en lichtgroene onderdelen, in dunne plakjes
130 g gerstgranen
1 potje tomatenpuree

1 pot gepelde tomaten
1 liter groentebouillon
1 blik witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
2 grote wortels, in plakjes gesneden 

200 g diepvries erwten
1 laurierblad 
Zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels fijngesneden basilicum

Verwarm de olie in een dikke bodem pan. Voeg de bleekselderij, gepelde tomaten, ui en prei toe en bak op matig hoog vuur tot ze zacht zijn, circa 5 minuten. Voeg de gerstgranen en tomatenpuree toe en bak al roerend tot de korrels glanzend zijn. Voeg 1/2 van bouillon en de bonen toe en breng aan de kook. Laat sudderen op een laag vuur gedurende circa 30 minuten. Voeg de wortels en de resterende bouillon. Dek soep af en laat op laag vuur tot de wortels gaar zijn, 30 minuten. Voeg de erwten, dek af en kook tot ze zacht zijn nog 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper, top met de basilicum en serveer met wat brood.

Chocola fondant

Kijk op deze foto... meer hoef ik niet te zeggen...
Natuurlijk van Nigella en maar 10 min werk!

6 a 8 gebakjes 

50g gesmolten boter + wat voor de vormpjes
350 g pure chocolade (ik gebruik 72% Tony's Chocolonely)

100-150 g suiker (ik gebruik zelf maar 100g maar het kan voor semi-puur-chocolade-liefhebbers te heftig zijn! Verder geef ik voorkeur aan riet- of palm-suiker)
4 grote (bio)eieren
snufje zout
1 theelepel vanille-extract
50 g bloem (ik gebruik 50 g gemalen amandelen of andere noten om smaak nog intenser te maken en zo min mogelijk gluten/koolhydraten te gebruiken) 

6 tot 8  metaal / silicone  muffinvormpjes 
(beslag kan je gerust dag van tevoren maken en al in de vormpjes in de koelkast zetten)

Smelt de chocolade en laat het even afkoelen.
Meng de suiker met de gesmolten boter en klop er een voor een ei in samen met een beetje zout. Voeg de vanille-extract toe. Spatel er de bloem door en aan het einde de afgekoelde chocola. Meng alles tot een glad beslag. Verdeel het beslag in 6-8 vormpjes en zet op 200 graden in de oven. Verse beslag voor 10 minuten, uit de koelkast 12 minuten. Stort de gebakjes zodra je ze uit de oven gehaald hebt op een bordje. Serveer met frambozen of andere fruit en als je wil een bolletje roomijs.

zondag 3 maart 2013

Witlof gratin met gerookte zalm

Zeer snel en makkelijk!

Voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 als hoofdgerecht:
 

4 witlof 
300g plakjes gerookte zalm
200g crème fraîche 
150 g geraspte oude kaas
2 teentjes knoflook, geprest


Kook de witlof in ongezouten water voor ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de grootte van de witlof).
Ondertussen smelt 100g kaas in de crème fraîche. Voeg de knoflook toe. Giet de witlof af en wikkel elk in een plakje gerookte zalm. Plaats ze in een ovenschaal. Schenk de crème over de witlof. Bestrooi alles met de rest van de kaas en wat peper.
Bak op 180 graden gedurende 20 minuten.


Serveer met wat brood.