maandag 20 mei 2013

Jamie's risotto met asperges, citroen en munt



Bron: Kook met Jamie, Jamie Oliver aangepast

Voor 2 personen:

4 fuisten risottorijst
100 ml martini/vermouth
2 uien
2-3 stengels bleekselderij
1 teentje knoflook
2 blokjes (bio)groentebouillon
500 gram groene asperges
1/4 (bio)citroen; uitgeperst en schil geraspt
100 gram Parmezaanse kaas
een handje verse muntblaadjes
2 eetlepels boter
flink scheut olijfolie


1. Hak de uien, bleekselderij en knoflook fijn. Bak ze 10 minuten op laag vuur met olijfolie de helft van de boter.
2. Los de bouillon op in ca 750 ml kokend water. Zet dit klaar in een pan.
3. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur.
4. Voeg in één keer alle martini/vermouth toe. Laat verdampen en roer goed.
5. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuw toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
6. Snijd ca. 2-3 cm van de bovenkant van de asperges af, en sijd de stengel in kleine stukjes. Voeg deze meteen met de eerste scheut bouillon  toe aan de risotto. Zet de asperges kopjes opzij.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is.
8. Voeg vlak voor het einde de asperges kopjes,  Parmezaanse kaas, gehakte muntblaadjes, citroensap en -rasp en een klontje boter toe.  
9. Roer alles goed door elkaar, haal van het vuur en laat nog 5 minuten rusten. Serveer met wat extra parmezaan.

Glutenvrije koeken met chocoladechips



Voor 2 stukken

2 soeplepels boter of ghee of kokosvet
1 ei
3 soeplepels suiker (ik gebruik palmsuiker, geen gerafineerde witte suiker)
1 soeplepel proteinpoeder (verkrijgbaar in biowinkels)
3 soeplepels amandelbloem (je kan ook gewone bloem gebruiken)
1/4 soeplepel bakpoeder
handje chocoladechips of rauwe chocolade nibs

Eventueel nog wat gecrushde noten voor de bijt

Alles goed mengen en voor 10 minuten op 180 graden in de oven zetten.

zaterdag 18 mei 2013

Kip met chorizo



Bron: Janneke Vreugdenhil via Facebook

Voor 2 personen

2 (bio)kippenbouten
100 g chorizo
1 paprika
1 venkel
1 bakje kerstomaatjes

Letterlijk hahaha:

Tres simple! Je pleurt een paar kippenbouten in een ovenschaal, wrijft ze in met olijfolie, zout en peper en jast ze een minuut of 45-50 in de oven op een graadje of 200. Halverwege stop je er stukjes chorizo, parten venkel en paprika tussen. Kwartier voor het klaar is lepel je het uitgelopen chorizovet over kip en groenten en voeg je nog een handvol kerstomaatjes toe. Eenmaal uit de oven nog een handje rucola erover et voila.