zaterdag 24 augustus 2013

Pasta alla Norma

Bron: Allerhande 08-2013

Voor 4 personen

1 bakje ricotta
2 aubergines
4 tl zout
7 el olijfolie
300 g spaghetti
2 tenen knoflook, grofgesneden
1 tl chilipeper (uit molen)
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 bakje basilicum (15 g), alleen de blaadjes

Verwarm de oven voor op 200 ÂșC. Stort de ricotta op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 30 min. in het midden van de oven.

Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een 1/2 cm dik. Doe in een vergiet en bestrooi met het zout. Laat 30 min. staan zodat het vocht eruit lekt.

Knijp de rest van het vocht uit de aubergine.

Verhit 4 el olie in een koekenpan en bak de aubergine in 2 delen in 10 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan en fruit de knoflook en chilipeper 30 sec. Voeg de tomatenblokjes toe en laat op middelhoog vuur 10 min. indikken tot een saus.

Snijd ondertussen de aubergineplakken in stukken. Giet de pasta af en doe met de aubergine in de pan bij de tomatensaus. Schep om. 8. Schep de pasta in een grote schaal, bestrooi met het basilicum en breek de ricotta in stukken erboven.

Gnocchi met zalm, kruiden­kaas en cour­get­te


Voor 2 personen

Gnocchi kan je met tagliatelle vervangen 

1 pakje gnocchi 
1 courgette
200 - 250 g verse zalm  
olijfolie 
1 bakje kruidenkaas zoals Paturain maar AH eigen merk is ook prima
50 g oude, geraspte kaas
klein bosje basilicum

Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen de courgette en de zalm in blokjes van 1 cm. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de courgetteblokjes 2 minuten. Voeg de zalmblokjes toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kruidenkaas toe, zet het vuur uit en laat de roomkaas smelten. Meng basilicum erdoor. Giet de gnocchi af en meng met de saus. Bestrooi met oude kaas.