zondag 29 september 2013

Flauwelen pompoensoep met paddenstoelen en zure room

Bron: Janneke Vreugdenhil "I <3 groente"

Wel een beetje aangepast...

Voor 4 personen:

2 biopompoen --> dan hoef je het niet te schillen
olijfolie
boter
1 L  paddenstoelenbouillon
250 g rode linzen
300 g paddenstoelen
wat tijm
citroensap
125 ml zure room

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd pompoen in kleine stukjes, besprenkel met olie en bestrooi met wat grof zout. Rooster de pompoen ongeveer 40 min in de oven. Breng de stukken pompoen met bouillon en afgespoelde linzen aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10-15 minuten zachtjes koken. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen al omschuddend in een paar minuten gaar en goudbruin. Voeg wat tijm toe en maak op smaak met een snuf zout en versgemalen peper. Pureer de soep glad. Maak op smaak met een paar druppels citroensap. Voeg zure room en paddenstoelen toe.

Echt Oost-Europees en erg lekker!

zaterdag 28 september 2013

Crema de manzana



Bron: Janneke Vreugdenhil

Voor 6 personen

1 kilo golden delicious of goudrenetten
sap van een ½ citroen
150 g suiker 

5 grote eidooiers
160 ml slagroom
3 eetlepels suiker of 50 gram geroosterd amandelschaafsel


Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze meteen in een schaal met water waarin je het citroensap hebt gedaan, zodat ze niet verkleuren. Laat de appelblokjes uitlekken en doe ze in een pan, samen met 120 ml water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook 15 minuten. Prak of stamp de appels tot moes. Voeg 150 gram suiker toe en laat in 5 – 10 minuten, al roerend, zoveel mogelijk vocht uit de appelmoes verdampen. Klop de eidooiers los met de room en schenk dit mengsel bij de appelmoes terwijl je stevig blijft roeren. Na 1 – 2 minuten zal een gebonden vla ontstaan. Haal de pan van het vuur, verdeel de appelmoes over 6 schaaltjes, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen. Laat de appelvla door en door koud worden in de koelkast.  Bestrooi vlak voor het serveren met een dun laagje suiker en laat dit karamelliseren met behulp van een crème brulée brander of onder de grill. Of sla het karameliseren over en bestrooi de vla met geroosterd amandelschaafsel of nog beter: toefje yoghurt! Serveer meteen.

zondag 15 september 2013

Basilicum kip in coconut curry sauce



Bron: Simply Recipes

Voor  4 personen, maar ook prima om in te vriezen!

1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel komijn
1 klein snufje gemalen kruidnagel
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen kardemom
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
1/4 tot 1/2 theelepel cayennepeper of meer naar smaak
1/2 theelepel kurkuma
± 400 g kippendijen zonder vel en in grove stukken gesneden (filet gaat ook prima maar is minder stevig)
1 grote ui, in plakjes gesneden
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel fijn geraspte verse gember 

1/2 - 1 rood pepertje, zonder zaadjes en gehakt
 2 eetlepels olie of ghee
 1 kan kokosmelk
 1 eetlepel limoensap
 20 verse basilicumblaadjes, grof gescheurd


Gekookte rijst voor het serveren

Meng het zout, gemalen koriander, komijn, gemalen kruidnagel, kaneel, gemalen kardemom, zwarte peper, cayennepeper en kurkuma in een kommetje . Zet opzij.

Verhit de olie/ghee in een diepe koekenpan, vervolgens voeg de uien en het pepertje toe. Smoor ze voor ongeveer 3 minuten zonder dat je ze aanbrandt.

Voeg gember, knoflook en kruidenmengsel toe en kook samen voor 1 minuut. Voeg de kokosmelk en kip toe. Roer het voorzichtig zodat de stukken kip onder de kokosmelk komen te liggen. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en kook gedurende 20 minuten.

Als de kip gaar is, zet het vuur uit en voeg de basilicum en limoensap toe. Serveer met rijst.