zondag 18 oktober 2015

Dark Chocolate Salted Caramel Oreo Pie

Bron: Pinterest #kevinandamanda
 
Ingredients
  • 1 package (about 36) whole Oreos
  • 1 cup (16 tablespoons) butter, divided
  • ⅔ cup packed brown sugar
  • 1¼ cup heavy whipping cream, divided
  • 1 (12 oz) bag dark chocolate chips
Instructions
  1. Finely crush the Oreos with a food processor or blender. Stir crumbs together with 8 tablespoons melted butter until well combined. Press into the bottom and sides of a pie pan. Freeze crust for 10 minutes until set.
  2. Combine remaining 8 tablespoons butter and brown sugar in a small saucepan. Cook over medium heat, whisking constantly, until mixture begins to bubble. Continue cooking, whisking constantly, for 1 minute. Remove from heat. Slowly whisk in ¼ cup heavy whipping cream until smooth. Cool caramel about 15 minutes. Pour the caramel over the Oreo crust, then return to freezer for about 30-45 minutes until just chilled and set. (You don't want the caramel to fully freeze.)
  3. Place chocolate chips in a glass bowl. In a saucepan, bring 1 cup heavy whipping cream to a simmer over medium-high heat. Pour the cream over the chocolate chips and let sit for 5 minutes, then whisk until completely smooth. Pour the chocolate over the caramel and freeze for a final 30 minutes, until just chilled and set. OR refrigerate, covered, until ready to serve. Before serving, sprinkle the top with a flaky sea salt like kosher salt.

Pruimen plaattaart met witte-chocoladecustard

Bron: Delicieus en Marjon!

Taart
250g stevige roomkaas op kamer temperatuur
1 tl vanille-extract
55g fijne kristalsuiker
4 eieren
175 g zachte, ongezouten boter
175 g bruine basterdsuiker
200 g zelfrijzend bakmeel
400 g pruimen, pitten verwijderd, in 1/2 gesneden

Custard
125 ml melk
150 ml slagroom
2 eierdooiers
1 el maizena
55 g fijne kristalsuiker
50 g witte chocolade, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ondiepe (brownie) bakvorm van circa 18x28cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop in een kom de roomkaas, vanille extract,  kristalsuiker en 1 ei met een mixer in 2-3 minuten tot dat het een glad mengsel ontstaat.
Doe de boter, bruine suiker, bakmeel en resterende 3 eieren in een kom en klop 2-3 minuten tot een romig beslag.
Strijk de helft ervan uit in de bakvorm, gevolgd door de helft van het roomkaasmengsel. Houd een paar keer een vork door de bakvorm om de lagen wat te mengen. Leg de helft van de pruimen erop. Herhaal met de rest van het beslag, roomkaas en pruimen.
Bak 45-50 minuten of tot dat gebak goudbruin is.
Verwarm voor de custard de melk en room in een steelpan op middelhoog vuur tot net onder het kookpunt. Klop de eierdooiers, maizena en suiker door elkaar en schenk het warme roommengsel erbij. Schenk in een schone steelpan en laat al roerend op laag vuur zachtjes 4-5 minuten koken tot de custard aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Neem de pan van het vuur en voeg chocolade toe en roer tot het mengsel glad is.
Snijd de pruimenplaatkoek en serveer met warme chocoladecustard.